onsdag 28 december 2011

Gott (chokladigt) nytt


Adventkalendern må vara slut men inte behöver det betyda att chokladandet är till ända. nej icke sa nicke! För knappast finns det väl något bättre sätt att starta det nya året och ta sig igenom de kalla månaderna än med goda praliner till kaffet? Julens smaker byts i samma veva som året mot friskare smaker såsom lime, jordgubb/champagne, rabarber och passionsfrukt med flera! Pralinerna går som vanligt att beställa med valfritt antal praliner i valfria smaker. Nästa färdiga ask kommer runt påsk i form av ett påskägg. Så varför inte överraska din fina med ett påskägg fyllt av handgjorda praliner istället för lösgodsi gjort av gud vet vad?

lördag 24 december 2011

Lucka Nr.24


I lucka nummer TJUGOFYRA hittar ni:
Last christmas
Vit tryffel med körsbär överdragen av mörk choklad. Avnjut den med din favoritdryck, är det julafton så är det!

Lucka Nr.23


Hoppsan hejsan! Vad gör man när tekniken inte är med en? Tur i oturen att ni inte hade så hemskt många att välja emellan...

torsdag 22 december 2011

Lucka Nr.22

I lucka nummer tjugotvå är:
Berrykiss
Mörk pralin av cupcake överdragen av mörk choklad toppad med jordgubbspärlor. Varför inte avnjuta den med ett glas god saft?

onsdag 21 december 2011

Lucka Nr.21


I lucka nummer tjugoett gömmer sig:
Tipptapp
Mörk tryffel med smak av rom/chokladglögg överdragen av mörk choklad. Avnjut med ett glas lagrad rom!

tisdag 20 december 2011

Lucka Nr.20

I lucka nummer tjugo hittar ni:
Knäckkrokant
Ljus pralin med knäcksplitter överdragen av ljus choklad. Knäckkrokanten är tillfredställande söt som bara sirapsstinn knäck kan vara och passar perfekt med ett glas kall mjölk. En kall dag som denna är även varm mjölk ett superbt tillbehör (häll i lite sirap för optimalt gottis).

måndag 19 december 2011

Lucka Nr.19


I lucka nummer nitton finns:
Chailatte
Vit pralin med smak av gräddig chai överdragen av vit choklad toppad med ljus choklad. Jag tycker att en god chailatte är lika god som den är svår att få tag på. Antingen blir det mest bara rött te med lite trist vispad mjölk på eller så blir det en sockerbomb som nästan klissar fast i munnen. Lösningen? ett pralinsubstitut förstås! godingen passar perfekt en snöig dag som denna till o eller lättsötad kopp chaite (min favorit är rooibos rött chai alt rooibos kanel/grädd såhär års).

söndag 18 december 2011

Lucka Nr.18


I lucka nummer arton hittar ni:
Santas little helper
Mörk pralin med punsch överdragen av ljus choklad toppad med sultanrussin. En kopp starkt kaffe eller ett vin med brända och nötiga aromer smakar går fint ihop med chokladaromerna.

lördag 17 december 2011

Lucka Nr.17

Min tjugoårsdag till ära
vill jag denna ge till er jag håller kära
det är ju den sjuttonde idag
och då krävs precis som alla andra dar
ett rikligt chokladintag
även om en pralin nästan är olidlig ranson
ska denna nog på ditt sockersug få fason
lite sött och lite salt
passar fint till rom nu när det blir kallt
lakrits, citron och choklad rätt och slätt
uppkallad efter kalender med ett läskigt skelett!
I lucka nummer sjutton finns:
Greveholm
Ljus choklad med lakrits och ton av citron överdragen av ljus choklad toppas med citronsocker

fredag 16 december 2011

Lucka Nr.16





I lucka nummer 16 hittar ni:

Mocca

Mörk pralin med smak av kaffe och whiskey överdragen av mörk choklad. Mocca är en riktig "vuxen" pralin med sin bittra smak och smaken av whiskey som infinner sig först efter en stund. Ta upp kaffesmaken med hjälp av en kopp kaffe eller välj ett smakrikt vin. För att gynna den mörka chokladen bör vinet ha lite bränd karaktär som matchar aromerna från den mörka chokladen.

torsdag 15 december 2011

Lucka Nr.15



I lucka nummer femton är: ´

Polarexpressen

Vit tryffel med smak av citron överdragen av vit choklad. Jag tycker att den här pralinen påminner om mammas sockerkaka med citron skal i som brukade servaras som mellis för att lyxa till måndagarna innan matteläxan och precis som jag gjorde då väljer jag ett glas iskall rödmjölk till denna lilla sak som är söt, len och syrlig på en och samma gång.

kastrullen full









Veckoslut - äntligen lugn och ro tänker nog många. Detta gäller dock inte i mina chokladkastruller, icke sa nicke! Jag har nämligen 21 beställningar kvar innan början av nästa vecka! Det blir att ligga i alltså, underbart! Bland annat dessa pralinisar (Bailey, getmese, ädel, lakrits) åker idag iväg för leverans till huvudstaden.

onsdag 14 december 2011

Lucka Nr.14







I lucka nummer fjorton gömmer sig:

Grinchen

Kärna av nougat täckt med päronmarsipan överdragen av ljus choklad. Även till denna pralin som är uppkallad efter världens finaste julmonster pga av sin färg passar även den perfekt till konjak pga av sin tydliga päronsmak.

tisdag 13 december 2011

Lucka Nr.13











I lucka nummera tretton finner ni:
Vitt guld
Vit pralin med konjaksmarinerade hjortron överdragen av vit choklad. Godermorgon i denna sal! Hoppas dock att ni precis som jag varit uppe några timmar redan för att äta lussekattfrukost och se svts luciafirande. Underbart fint! Och dagen kommer bli ännu bättre för Vitt guld är nämligen underbart god! Avnjut den med kaffe och ett glas konjak. För att få en konjak med vintriga smaker håll utkik efter konjaksorter som utmärks av kraftfulla toner av kaffe, tobak, rostat bröd, ceder och sandelträ.

måndag 12 december 2011

Lucka Nr.12





I lucka nummer tolv hittar ni:
Ädel
Dagens pralin är som en liten ostbricka i chokladform. Ädel är en ljus pralin med digestive crumbles och ädelost överdragen av ljus choklad toppad med aprikos. kex, frukt och ost. Lite choklad på det så kan det väl inte bli bättre? Ta osttemat hela vägen och välj ett glas rödvin till. Heja måndagar!

söndag 11 december 2011

Lucka Nr.11







I lucka nummer elva gömmer sig:

Rabalder
Pralin av vit choklad med rabarber och ingerfära överdragen av vit choklad. Rabalder är som övriga vita praliner som är genomgående gjorda av vit choklad riktigt söt och passar därför bäst med drycker med tydlig karaktär utan för mycket sötma. Själv väljer jag en kopp kaffe! För den som ändå vill ta sockerchocken helhjärtat skulle jag välja sockerdricka och då allre helst den underbara gammeldagsasorten i glasflaska!

fredag 9 december 2011

julvligt

Brännande ögonlock. lätt huvudvärk. träningsvärk i rumpan - varför? Begav mig dubbelvikt under ryggsäcken ner på stan, och då var det ädå inte alla.S å vem är man att klaga på lite krämpor? Der är en värdslig sak! För alla er som inte gjort det - införskaffa er en kånken. Dom är som mary poppin väska - bottenlösa!
För er som missat kalendern eller Gud förbjude ätit upp kalendern i förtid (en liten nisse har skvallrat om att så är fallet för somliga..) går det naturligtvis fortfarande att beställa julaskar. Om så önskas är det högtid att beställa nu. Alladin kan gott och väl behöva en konkurrent!

Lucka nr.10




I lucka nummer tio hittar ni:

Mormor Karins nötknäppare
Hasselnöts pralin överdragen av mörk choklad toppad med hackade
hasselnötter. Ett av mina starkaste barnminnen är fikorna hemma hos mormor och
morfar. Då stod mormors ljuvliga hasselnötstoppar på bordet och godare kakor går
inte att fina! Inspirerad av dessa kom denna pralin till, som en liten hyllning
från pralinen till kakan. Eftersom lilla Sara Louise varken drack kaffe, te
eller alkoholdrycker så blir det traditionsenligt läsk till. Och där är ju coca
colans enda riktiga konkurent julmusten. Mysig lördag!

Lucka Nr.9





I lucka nummer nio finner ni:
Ginger
Ljus pepparkakstryffel med smak av pepparkaka överdragen av ljus chokld toppad med kanel. Den juliga kryddigheten i denna tryffel tycker jag gör sig bra till fredags glöggen. Ett gott alternativ är Blossas årgångsglögg som denna vinter förgylls med smak av kaffe.

torsdag 8 december 2011

Lucka Nr.8





I lucka nummer åtta hittar ni:
Mr. Kirchsteiger
Jag älskar choklad. Ernst älskar honung. Jag älskar Ernst. Resultatet? En pralin av ljus choklad smaksatt med honing överdragen av ljus choklad toppad med pinjenöt uppkallad efter ideal mannen själv. Att dricka till väljer jag en vintrig torsdag som denna en kopp varm mjölk med en gnutta honung. Sen jublar magen! - eller som Ernst skulle säga - som om en humla brummade i mitt bröst.

onsdag 7 december 2011

Lucka Nr.7





I lucka nummer 7 finns:
Rocher
Pralin av ljus choklad med splitter av sötmandel överdragen av ljus choklad toppad med kanderad mandel och havssalt. Rocher var en av mina första favoriter bland mina egna praliner och är en av de största favoriterna bland andra. Salt + Choklad= Sant ? Det är en smaksak som alla verkar ha delade uppfattningar om. Själv tycker jag det är himmelskt och jag använder en gnutta salt i nästan all choklad jag gör för att framhäva smakerna! Att dricka till skulle jag välja antingen en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk!

tisdag 6 december 2011

Lucka Nr.6




I lucka nummer sex gömmer sig:
Fröken Frost
Fudge av vit choklad överdragen av vit choklad toppad med torkat tranbär. Fröken Fost är underbart men mäktigt söt och därför tycker jag den passar fint ihop med dryck med lite beska, som t ex ett glas iskall tranbärsjuice. Min favorit är Finnerödjas variant.