onsdag 30 november 2011


premiär

Idag är dagen före den stora dagen - imorn är nämligen första december vilket betyder att imorgon är premiärdagen för min pralin adventskalender! Den första asken med decembers tolv första praliner skickades redan igår och ligger nu i en postbil på väg till hackås! Övriga kalendrar kommer jag att flänga runt med idag så som ni här är det fullt upp! Precis slängt i mig en balja kaffe och lussebulle och ska nu försöka balansera iväg med alla kartonger på cyklen! Först tänkte jag dock snabbt svara på de vanligaste frågorna angående kalendrarna!
Hur går leveransen till?
De 24 pralinerna kommer i två omgångar med 12 st i vardera ask och levereras efter överenskommelse mellan köpare och mig.
Hur betalar jag?
Även det är efter överenskommelse beroende på vad köparen föredrar - kontant alt kontonummer!
Hur länge står sig chokladen?
Hur länge chokladen står sig beror på mästngden kakaosmör. Denna tillsats försöker jag i så stor utsräckning som möjligt hålla så låg som möjligt. Jag har istället planerat så att de praliner med lägst hållbarhet har tidiga nummer i kalendern. Dock bör 12 - 14dagar inte vara något problem för någon pralin!
Hur förvarar jag chokladen?
Hur man vill äta sin choklad är en smak sak. Medan vissa föredrar den kylskåpskall vill andra ha den rumstemp. Det "rätta" brukar dock sägas vara att alltid förvara choklad i rumstemp. Å andra sidan kan jag och min kära mor däremot tycka att t ex toblerone är tusen gånger godare kylskåpskall! Men genrellt sätt gäller alltså rumstemp. Då minskar dock hållbarheten något så ett alternativ för den sparsamma skulle ju kunna vara att ta fram varje pralin var för sig några timmar innan den ska avnjutas! Det man bör veta då är att choklaad som vistas i olika temp kan få sk "fatblooming" på ytan, dvs den blir grå och lite matt i färgen. Detta betyder som många tror inte att den är gammal eller dålig på något vis!
Vad för pralin kommer vara nr.24?
Haha, nej vet ni vad! det är topphemligt! Dock är jag öppen för förslag och önskemål, så hit me!
Skulle ni ha några andra frågor om leverans/betalning är det bara att kontakta mig så svarar jag så fort jag bara kan!

måndag 28 november 2011

Håll i chokladen!

Chokladgrytona går varma och över hela mormors lägenhet ligger en härlig chokladdoft. Tryck på rubriken för att höra låten jag peppar till från finaste julfilmen polarexpressen

söndag 27 november 2011

första advent

Idag har det verkligen varit lungnet före stormen. Hela dagen har ägnats åt adventsmys och uppladdning för morgondagen då adventskalendrarna ska tas tag i på riktigt! Så idag har chokladkastrullerna alltså fått vila och istället har första advent firats med obligatorisk lussekattsfrukost. Jag var i uppror häromdagen när jag insåg att vi inte skulle hinna baka egna lussekatter till frukosten men detta lyckades min kära mor med fjäsk få mitt överseende för, hon beställde nämligen från bästaste Forsa istället. Hon känner sin dotter, Forsa är ända alternativet till hemmabakt bröd, lussekatter och semlor nämligen! Sedan blev det eget lussekattsbak på förmiddagen. Ett tips är att toppa de klassiska med lite pärlsocker! Sedan brukar jag även varjejul göra lussekatter i muffinsform fyllda med mandelmassa och toppade med pärlsocker och mandelspån - Himmelska! Dagen i övrigt bjöd på julskyltning vilket resulterade i att två finfina tomtar fick följa med hem från mamsell. Kvällen ska nu fortsättas i samma mysighet med adventmiddag (eller ja, efter stora demonstrationer från syster blev det sushi.. "det är ju faktiskt söndag"). Undrar dock om inte alla dagar är söndagar i familjen Wångmar.. men sen är det iallafall mer tradionellt med glögg & mina chokladpraliner som första advent till ära smakar Blossa 2010 och saffran!
På bilden har ni inte bara världens finaste mormor utan även min främsta chokladkritiker!

torsdag 24 november 2011

glögg/rödvinsmix


Första advent närmar sig med stormsteg och därmed glöggpremiären! Men vad ska man då äta till? Kanske hör du som jag till dom som tycker att ett bakverk är lite väl efter en god middag, att ostbrickan blir lite för matigt men att ingenting vore helt otänkbart? Då är glögg/rödvinsmixen nog något för dig! Tanken är att de ska vara som ett härligt tillfredställande men lättsamt alternativ att stänga magen med! Mixen passar även utmärk till rödvin. Ett urval av pralinerna som kommer ingå:
Tartufo al mascarpone
Mörk choklad tryffel med mascarpone rullad i pistage
Chevre chaud
Tryffel med chevre och honung överdragen av choklad toppad med pinjenöt
Ädel
Ädelosttryffel med smak av pepparkaka alt whiskey överdragen av choklad
Jämtländsk getmese
Mjölkchokldtryffel med messmör överdragen av mörk choklad toppad med tranbär
Say cheeese
Färskosttryffel överdragen av mjölkchoklad toppad med digestivecrumbles
Punschrussin
Färskost med punsch och russin överdragen av ljus choklad toppad med russin

onsdag 23 november 2011

tipptapp

Igår var det dags för årets första julask att skeppas iväg! Bjuder på bild
och vad den innehöll (finns även mer smaker att välja emellan, kontakta mig för
info):
Blossa 2012 - mörk tryffel smaksatt med Blossa 2010 (kaffe) överdragen med
mörk choklad toppad med kaffe
Blossa 2011 - vit tryffel med förra årets ljusa blossa (saffran) överdragen
med vit choklad
Advent - Ljus tryffel med rom/choklad glögg överdragen med ljus choklad
toppad med mandelspån
Vitt guld - Vit tryffel med konjaksmarinerade hjortron överdragen av vit
choklad
Ginger - Pepparkakstryffel med nonstopkrisp överdragen av ljus
choklad
Greveholm - Mörk lakritstryffel överdragen av mörk choklad toppad med
havssalt

tisdag 22 november 2011

nyheter


Hittade dessa bakbilder från när jag bjöd på adventsfika förra året häromdagen. Den mjuka pepparkakan med len mascarpone/chevre kräm toppad med rårörda lingon fick genast igång inspirationen till gårdagens pralinbak och resulterade i flera nya praliner både till vintermixen och glögg/rödvinsasken. Fortsättning följer...

torsdag 17 november 2011

dagens pralinsats


Dagens pralinbak resulterade i tre ljuvligheter:
- Först ut var Blossa 2010 som ska ingå i vintermixen (mer info om mixen kommer senare). Som Saffrantokig var jag lyrisk förra året när jag fick veta årets blossa skulle vara en vit saffransglögg. Kan väl inte bli annat än underbart? Men tji fick jag! Som dryck tyckte jag att den blev lite väl sliskig och tunn. Bestämde mig trots det att ge den en ny chans i år, denna gång som smaksättare åt en vit tryffel. Resultatet? underbart! Ihop med en extra gnutta saffran och andra hemligheter smälte den på tungan!
Sedan blev det även en sats lyxiga mozartstavar och Vitt guld (Vit tryffel med konjaksmarinerade hjortron). Trevlig torsdag!

Adventskalender


Jomenvisst börjar julen ändå smyga sig på. Amaryllisen står i knopp, marken gnistrar vit av frost och här går chokladkastrullerna varma med provsatser praliner i julens smaker. Bara en vecka kvar till första advent snart och därför tänkte jag återigen påminna er om min pralin Adventskalender - vill du ha en är det högtid att beställa det nu! Än så länge är ni cirkus 16st som beställt en kalender med en egen smak för varje dag hela december igenom men det vore först roliås ännu roligare om vi blev ännu fler, eller hur?

tisdag 15 november 2011

hokuswasabi!



Hoho - dålig uppslutning på gissningsleken tycker jag! Kom igen och kommentera! Men visst var det wasabipraliner som kom till! Jag är ju nämligen en riktigt sushimaja och skäms lite över att erkänna att det äts flera gånger i veckan.. faktiskt så pass många gånger i veckan att sushikockarna kan min beställning utantill (och då pratar vi inte om några standard bitar utan valda en och en). Igår när jag ringde frågade sushimannen glatt om jag med "det vanliga" menade den gamla vanliga eller den nya vanliga.. åh herre. Underbart krispiga,
nötiga och söta samtidigt som småstarka tycker iallafall jag att dessa små wasabidrömmar blev
väldigt tillfredställande både i ljus och mörk modell. nomnom

Kan du gissa Johanna?

Äntligen har jag gjort det - min drömpralin! Men frågan är om ni kan gissa vad det är? Inte så svårt om ni känner mig väl kanske, det finns ju bara nämligen bara en sak jag älskar nästan lika mycket (bara nästan) som choklad..

måndag 14 november 2011

dagens pralinsats


Kommer bli av senare i afton. Därför passar jag på att slänga upp beskrivningar på några av de pralinerna som fick trängas med nysnö i farsdag asken!
Viola - Mörk choklad med arrak överdragen av vit choklad toppas med kanderad viol
Berrykiss - Pralin av mörka chokladcupcakes smaksatt med punsch överdragen av mörk choklad toppad med jordgubbspärlor
Pinocchio- Pralin av mörkchoklad och marsipan smaksatt med punsch överdragen av mörk choklad toppad med pistage

eftermiddagsfika

Okej, jag ska medge att jag inte riktigt fallit för den här trendboomen med franskromantiska makaroons. Trots att de numera finns på vartenda kafe har det inte blivit av att jag testat - dels för att de som provat inte varit lyriska och dels för att det faktiskt ofta inte ser speciellt tilltalande ut där de ligger och ser ut som att det ska smula sönder av torrhet bara genom att man tittar på dem. Men till eftermiddagsfikat var det ändå dags här hemma! Självklart blev det med chokladsmak och resultatet var faktiskt ganska underbart. Till skillnad från kafeernas exemplar hade min makaroons inget spår av torrhet eller sönderfallande maräng var ljuvligt sega, härligt chokladiga och hasselnötsstinna - som en fin blandning av hemlagad seg maräng och kladdkaka. MUMSFILLIBABBA

söndag 13 november 2011

chokladfestival 2011




Tänkte att jag skulle ta och bjuda på några bilder från årets chokladfestival på Nordiska. Jag, mamma och ca 16000 andra besökte under helgen museet och tog del av alla montrar och spektakel - allt under den gemensamma nämnaren choklad. Som chokladnörd var jag lyckan själv bland pralinförsäljning, chokladfontäner och smakprovningar. Lite dåligt med nya spännande smakkombinationer tycker jag men hittade ändå lite inspiration! Bland annat gillade jag ett gäng öländska pralinmakares tanke med ljus choklad och chevre. Kanske blir det också en sådan till min kommande ask med rödvinspraliner.. Chevren skulle nog kunna komma överens fint med både min getmesepralin och ädelosttryffel.. Även pralinernas utseenden varierade. Själv är jag mycket mer för de handgjorda än formstöpta. De känns på något sätt mycket mer charmiga och genuina. Generellt sätt föredrar jag enkelheten på den övre bilden framför de med figurer och färg som på den nedre bilden. En smaksak förstås men mitt koncept är iallafall att rädda folk från de klassiska pralinaskarna med sjöfrukter och diamanter (fast en alladin är såklart ett måste till jul, till och med hemma hos Wångmars!)

dagens pralinsats



blev en omgång Höstglöd. Höstglöd är en mörk tryffel med färsk chili överdragen av mörk choklad toppad med chili flakes. Tillsammans med en kopp hett chai och en bra bok är Höstglöd perfekt en kylig novemberdag som denna. Bara en anekdot så är detta låten som skapde denna lilla ljuvlighet Rachel Portman – Vianne Sets Up Shop - Instrumental. Trevlig söndag!

All I want for christmas

I decembermånad har jag bestämt mig för att göra adventskalendern jag själv alltid velat ha – en pralinkalender av riktig kvalitetschoklad! Skippa de torftiga små chokladbitarna i tomteform och satsa på en pralinkalender istället! Varje dag i december kommer ha sin egen pralinsort som kommer gå utmärkt med julens varma drycker! Pralinerna kommer att fraktas i två leveranser, alltså 14 i taget för att hållas färska. Utöver chokladen bifogas till varje pralin en beskrivning och dryckestips via bloggen! Kalendrarna kommer i bestämda smaker men kan generellt anpassas efter önskemål. Pris: ca 150/kr st. Familjerabatt gäller vid mer än tre st!

lördag 12 november 2011

dagens pralinsats

under dagen gick chokladkastrullerna varma men nu är läget inför farsdag iallafall under kontroll! Bland annat gjordes en sats nysnö - nougatkärna överdragen av marsipan med ett marmorerat täcke av ljus och mörk choklad toppad med vita chokladspån. Göm dem väl till imorgon nu, om inte för pappa så för er själva..

dagenspralin sats


blev Rocher och Sara Louise som är en beställning till ett styrelsemöte. Dessa två var båda mina första förälskelser av mina egentillverakde och passar helt perfekt till eftermiddagskaffet.
Rocher- Ljuschoklad med mandelsplitter överdragen med mjölkchoklad toppad med karamelliserad mandel och havssalt
Sara Louise- Ljustryffel smaksatt med Bailey överdragen av ljuschoklad toppad med muscavadosocker och kaffe

fredag 11 november 2011

fars dag

Problem att komma på något till pappa på söndag? Slipsar i all ära men kom igen - det fick han säkert förra året. Och strumpor fick han året innan det.. och tårtor känns väl lite halvtrist? Så varför inte satsa på en ask praliner? Jag kommer lagom till farsdag göra en pralinmix med mer "pappaaktiga" smaker - Whiskey/kaffe, Mörkchoklad/punsch, Konjak/päron/marsipan och konjaksmarinerade hjortron är bara några exempel! Just nu brinner det i knutarna så kontaka mig så fort som möjligt vid intresse för att vara säker på att just din pappa blir extra glad på söndag! (tårtan på bilden är min födelsedagsskapelse till mammas födelsedag i sommras och består av samtliga av våra gemensamma favoritkomponenter - mandelmassekaka med ett täcke av mörkchoklad garnerad med grädde och sommarens godaste bär!)